Medelsvensson

Att bo i mellanmjölkens land där man lever efter ordet lagom har minst sagt sina för och nackdelar. Varför sticka ut när man bara kan åka med strömmen och ”go with the flow” och leva ett hederligt Svenssonliv. Men innebär att Svenssonliv endast radhus, Volvo och hund? Nej hönni, så lätt är det minsann inte att fylla kriterierna för att vara en helt vanlig svensk.

Låt mig presentera familjen Johansson, (japp ni läste rätt, Svensson är inte det vanligaste efternamnet) där Pappa Lars, Mamma Anna och deras två barn Johan (föddes 19 april) och Emma (föddes 6 april) bor i en villa i en tätort vars taxeringsvärde ligger på 770 000 kr. Anna och Lars gifte sig när Anna var 27 år och Lars var 30 år, året var 1990. Det skiljer 3 år mellan barnen och Anna var 27 år när hon födde sitt första barn Johan. Både Lars och Anna har en 2-årig gymnasieutbildning bakom sig men jobbar idag inom industrin samt vård och omsorg. Tillsammans har de sparat ihop till en silvergrå Volvo som de under året som gick körde hela 1 700 mil med. Äldsta barnet Johan går nu sista året i grundskolan men har tänkt fortsätta att plugga på samhällsprogrammet på gymnasiet medan Emma fortfarande går på mellanstadiet. De båda barnen har var sitt rum, mobiltelefon och idrottar regelbundet. Emma har eget husdjur av obestämd sort och art, men Johan får hålla till godo med Emmas. Johan har egen TV på sitt rum, vilket inte Emma har. Men hon har ju i alla fall sitt husdjur. Men nu tillbaka till mamma Anna och pappa Lars! Lars är lite överviktig, men inte Anna. Däremot har Anna lite nackvärk vilket inte Lars har. Familjen sätter varje vecka i sig 1,2 kg godis, eller 3 hg per person. Och dessutom smäller familjen i sig 1 kg kaffebröd och konditorivaror i veckan, dvs. 2,5 hg per person. (Men ändå är det bara Lars som är överviktig.)1 liter vin i veckan och tar dessutom varsin 6:a starksprit. Dessutom klämmer de tillsammans tre burkar starköl i veckan. Lars har en arbetsinkomst på 28 100 kr/mån och Anna en på 21 800 kr/mån.  Det hela slutar med att Lars blir 79 år och Anna 83 med andra ord går Lars bort året innan.

Så om ni trodde att det var lätt att vara en helt vanlig Svensson (som för övrigt borde hela medel-Johansson) så bör ni tänka om. Om ni lyckas pricka in alla rätt under livets gång borde ni fasen få nobelpriset. Men för mig som verken heter Anna eller Lars ser det mörkt ut för.


Snart är jag tillbaka på underbara väst(bäst)kusten. Ge mig bara kräftor, havet och doften av sjöbodar så är jag lyckligare än någonsin.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0